Gönderen Konu: tırnak kesmek  (Okunma sayısı 2093 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı كل دالى

• *
  • "Nur dergahında olsun da yerim, şakirtlik isterim"
tırnak kesmek
« : 13 Haziran 2009, 15:16:23 »

NurunYolcusu.com İrfan Medya Projelerini Destekler

Her cuma  günü tıraş olmak müstehaptır. Tırnakları kesmek sünnettir. Ancak dar-ı harpte uzatmak mustehaptır. Serahsi’nin Muhıt’inde de böyledir.[1]

Tırnakları cuma günü öğleden sonra kesmek müstehaptır. Ancak cumayı beklediği zaman tırnağı çok fazla büyüyecek olursa o zaman mekruh olur. Hadis-i şerifte “ Kim cuma günü tırnaklarını keserse Allâh-ü teala gelecek cumaya ve ondan üç gün ileriye (yani on gün) belâlardan korur.” buyuruldu.[2]

Tırnaklarını kesmeğe sağ elinden başlayıp sağ elinde bitirmek uygun olur. Sağ elinin şahadet parmağından başlayıp yine sağ elinin baş parmağında bitirir. Ayak parmaklarını ise sağ ayağının küçük parmağından başlayıp sol ayağının küçük parmağında bitirir. Hikâye olundu ki Harun Reşit İmam-ı Ebu Yusuf’a gece tırnaklarını kesmekten sual etti, O da “Uygun olur.” dedi. Harun Reşit “Bu hususta delilin nedir?” deyince “Resulüllah efendimizin “Hayır tehir olunmaz” hadis-i şerifidir” dedi. Garaip’te de böyledir.[3]

Mevahibi ledünniye isimli kitapta Hafız bin Hacer “ Tırnaklarını nasıl ihtiyaç duyarsa öyle keser. Nasıl kesileceği  hususunda ve kesilecek günün tayininde Resülullah (s.a.v.) efendimizden bir şey sabit olmadı. Bizim şeyhimiz bu hususta Hz. Ali (r.a.) den rivayet edilen [4]

şiirin sonrada İbn-i Hacere nispet edilen şeyin batıl olduğunu söyledi.[5]

Suyuti’de bunu böyle söylemiştir. İmam ibn-i Dakîki’l-îd bütün bu beytleri inkar etmiş ve parmakların kesilişinde özel bir şekil yoktur demiştir. Bunun şeriatta aslı yoktur. Böyle kesmenin müstehap olmasına inanmak caiz değildir. Çünkü müstehap şer’i bir hükümdür. Mutlaka bir delil lazımdır. Bu gibi şeyleri kolaylıkla kabul etmek doğru değildir.”[6]
--------------------------------------------------------------------------------

[1] Fetavilhindiye  C.5  S.357

[2] Dürer C.1  S.322 - Dürrülmuhtar  C.6  S.405 

[3] Fetavilhindiye  c.5  S.358

[4] Hz. Aliye sonra İbn-i Hacere nisbet edilen  siir şöyledir: Senin cumartesi günü tırnağı kesmende yiyip bitiren bir hastalık olur. Ondan sonra ki günde kesmekte bereket gider. Faziletli bir alim bunların ikisinden sonra yani pazartesiyle başlar. Eğer Salı günü tırnak keserse helâkten sakın. Çarşamba günü kesişinde kötü ahlâkı ihras eder. Perşembe kesişinde zenginlik vardır. Kim bunu meslek edinirse ona verilir. İlim ve rızık Cum’a günü kesişinde çoğalır. Bunu peygamberden rivayet ediyoruz. Onun yolunu izleyin (Reddülmuhtar  C.6  S.406)

[5] Dürrülmuhtar

[6] Reddülmuhtar  C.6  S.406
Konuyu Paylaş:
  digg  facebook  twitter  google  google

Kişi bırakmalı dünyaya bi eser , eser bırakmayanın yerinde yeller eser

Çevrimdışı كل دالى

• *
Ynt: tınak kesmek
« Yanıtla #1 : 13 Haziran 2009, 15:18:29 »
ben bide şöyle bişi duymuşdum, kim çarşamba günü tırnak kesipte dermansız bi derde düşerse bunu kimseden bilmesin. diye
bilgisi olan varmı acaba ? ? ?

Çevrimdışı قدوه

• *
Ynt: tınak kesmek
« Yanıtla #2 : 13 Haziran 2009, 16:45:20 »
 ::razi:: rabbim bütün sünnetleri vacipleri farzları yerine getirip ahlaklı kul olmamızı nasip eylesin
Efendime hasret gönlüm

Çevrimdışı Edirne

• *
Ynt: tırnak kesmek
« Yanıtla #3 : 15 Haziran 2009, 10:39:14 »
 :aminn: Allah razı olsun ben de "cuma günü tırnağı kesen kimse 1 hafta belalardan emin olur " diye hadisi şerif okumuştum.

Çevrimdışı rose34

• *
  • Dilim MEVLA'ya MEVLA'ya..
« Yanıtla #4 : 15 Haziran 2009, 13:59:49 »
bir de akşamları tırnak kesmenin doğru olup olmadığı çok tartışıldı..en sonun da okuldaki arapça hocamız gereken açıklamayı yaptı..şöyle ki:

akşamları tırnak kesmek;eski zamanlarda elektirk olmadığı için karanlıkta olur ya ağıza girer diye günah sayılmış..bunun nedeni midenin en son erittiği ya da eritemediği bi madde imiş tırnak.. :cicek:

Çevrimdışı كل دالى

• *
« Yanıtla #5 : 15 Haziran 2009, 18:46:41 »
evet bende öyle biliyorum . çünkü tırnaklar karanlıkta sıçrayabilir . ayrıca saç ve tırnak gibi şeylerin ortalık yerde olmaması gerekiyo. kesilen tırnaklar atılmaz bir yere gömülür, çünkü şeytan ve büyücüler onları alıp oynarlar,diye duymuştum .

Çevrimdışı كل دالى

• *
« Yanıtla #6 : 15 Haziran 2009, 18:47:44 »
Efendimizn yanına bigün hırıstiyanlardan bi çoçuk gelir ve o esnada Efendimiz tırnaklarını kesiyordu...
çocuk
benim babamda boyle keser diyince Peygamberimiz hemen tırnaklarını karışık kesmeye  başlar...
diye hatırımda kalmış
Cum'a günü tırnak kesmek sünnettir. Sıra ile kesmemelidir. Bildiril di ki, Resûlüllah efendimiz (salâllahü aleyhi ve sellem): «Bir kimse tırnaklarını sıra ile kesmezse, o kimse gözlerinde ağrı görmez» buyurdu.

veki , Âişe-i Sıddîka'dan (radıyAllahü anhâ) şöyle bildirir: Resûlüllah (sallâllahü aleyhi ve sellem) bana hitaben: «Ey Âişe, sen tırnaklarını kestiğin zaman, orta parmağından başla, sonra serçe parmağına, sonra baş parmağına, sonra orta parmak yanındaki parmağına, sonra şehâdet parmağına geçerek kes, böyle kesmek zenginlik verir», buyurdu.

Çevrimdışı Edirne

• *
« Yanıtla #7 : 15 Haziran 2009, 19:17:30 »
Bazı mevzular ne kadar basit görülse de aslında hepsinin bir usulü var elhamdülillah kardeşler güzel bir paylaşım oldu.  :gul3:  :cicek1:

Çevrimdışı خادم القرآن

• *
« Yanıtla #8 : 16 Haziran 2009, 22:46:11 »
 ::razi::
Sanman talebi devleti cah etmeye geldik
Biz bu aleme bir yar için ah etmeye geldik...

Çevrimdışı صحراء

• *
« Yanıtla #9 : 18 Haziran 2009, 15:54:27 »

Hazreti Aişe (Radıyallahu Anha) den rivayete göre Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) “Her kim cuma günü tırnaklarını keserse bir dahaki cumaya kadar bütün kötülüklerden korunur.” buyurdu. (Deylemi. Firdevs:3/525 No:5639)

Ebu Hureyre (Radıyallahu Anh) den rivayet edilen bir hadis-i şerifte de Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): “Fakirlikten körlükberes (alaca hastalığı)ve delilik şikayetinden emin olmak isteyen tırnaklarını Perşembe günü ikindiden sonra kessin ve sol serçe parmağından başlasın.” buyurdu (Deylemi Firdevs:3/594 No:5865)

Tırnakların nasıl kesileceği hakkında bir çok görüşler varsada İmam-ı Nevevi’ye göre müstehap olan ayaklardan evvel ellerden başlamaktır.Evvela sağ elin şehadet parmağından başlanıp sonra orta parmaktan küçük parmağa kadar sıralı kesilir. Sonra baş parmak kesilir daha sonra sol elin küçük parmağından başlanıp sırayla baş parmağa gelinir. Bundan sonra sağ ayağa dönülüp en küçük parmaktan başlanır sırayla sol ayağın en küçük parmağında bitirilir.İmam-ı Gazali (Kuddise Sırruhu) Hazretleri de İhya-i Ulumda böyle zikretmiştir.

(Ruhul Furkan

Çevrimdışı rose34

• *
  • Dilim MEVLA'ya MEVLA'ya..
« Yanıtla #10 : 19 Haziran 2009, 13:26:14 »
 ::razi::  :cicek1:

nur_yolcusu

• Ziyaretçi
« Yanıtla #11 : 31 Temmuz 2009, 11:18:27 »
Alıntı
kesilen tırnaklar atılmaz bir yere gömülür

bende kesilen tırnakların toprağa gömülmesi gerektiğini duymuştum çocukken öyle yapardım önce bir gazeteye sarardım sonra bir poşete geçirir toprağa gömerdim.. maalesef şimdi yapmıyorum böyle...

Allah Razı Olsun faydalı bir paylaşımdı...  :gul3:

Çevrimdışı كل دالى

• *
« Yanıtla #12 : 18 Ağustos 2009, 18:53:58 »
Allah cümlemizden razı olsun inşallah basit gibi görünen ama bi çok hikmeti olan bi mevzuu . . .

Çevrimdışı عباس

• Mütalaacı
  • *
« Yanıtla #13 : 18 Ağustos 2009, 19:28:59 »
güzel bi mevzu amma velakin ilk yazı adeta birbirine girmiş şekilde aralarda ki numaraları maddelendirseniz yazıyı parağraflara ayırsanız daha hoş olacak diye düşündüm..

Güzel bi paylaşım  ::razi::

Aldanma insanların samimiyetine
Menfaatleri uğruna gelirler vecde
Cenneti vaad etmeseydi eğer
Allah'a bile etmezlerdi secde..
Mehmet Akif Ersoy

Çevrimdışı كل دالى

• *
« Yanıtla #14 : 18 Ağustos 2009, 20:49:44 »
afven düzenliyorum inşallah