Gönderen Konu: Ticaret Ahlakı  (Okunma sayısı 312 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı عباس

• Mütalaacı
  • *
Ticaret Ahlakı
« : 15 Temmuz 2011, 12:03:18 »

NurunYolcusu.com İrfan Medya Projelerini Destekler

islam dininin inanç ve ibadet esasları yanında yeme- içme gibi ayrıntı sayılabilecek esaslarıda vardır. Bilindiği gibi "ilim öğrenmek kadın erkek her müslümana farzdır" (İbnu Mace Mukaddime 17)

herhangi bi şeyle meşgul olan kimse o mevzuda ki helal ve haram mevzusunu bilmesi gerekir. Müslümanlıkdan dem vurulunca herkes bi alim kesilir ahkam keser her kafadan bi ayrı ses çıkar. bizlerde bakalım kitap bu konuda ne der.

müslüman olduğumuz için Allahın kanunlarını bilmeliyiz, vatandaş olduğumuz için de devletin kanunlarını bilmeliyiz. toplum içinde yaşadığımız içinde adabı muaşeret kurallarını bilmeliyiz. hergün birşeyler alır satarız alış verişin kurallarını da bilmemiz gerekir

ben şahsen biliyorum ve sizlerde çok şahit olmuşsunuzdur belki: iki adam alış veriş yaparlar işin içine maddiyat girdiğinden bütün dini ve kişilik etkenleri devre dışı kalır, kişiler kar edebilmek adına birbirlerine nefsani olarak zarar verirler sonra birbirlerine düşman olurlar kavgalı olurlar

her yerde birbirlerinin aleyhinde konuşurlar hele bu kişiler bi de cemaat ehli insanlarsa vayy o cemaatin haline.. falan cemaatciler adam kandırıyo.. filanı aldatmışlar.. kandırmışlar.. gördünmü bunlar işte böle müslüman.. müslümanlığa yakışmaz bunların yaptığı..

laflar çoğalır gider ama iş cemaatleri ve müslümanlığı kötüler. Halbu ki bediüzzaman hazretleri; islamiyetin hakiki manasını layıkıyla yaşayabilsek bi çok insan bölük bölük milletler halinde islamiyete girerlerdi diyor demek ki bizim yaşayışımız yanlış.

Hz. Ali keremullahi veçhe şöyle der: "bizim çarşımızda dini bilen kimseler satıcılık yapsın" (tirmizi vitr 21)

inşallah bizler burada bu bölüm altında ticaret ahlakıyla alakalı notları paylaşalım bilgilenelim

paylaşacağım bilgiler Elmas Kalem Derneğinin dağıtmış olduğu Ticaret Ahlakı isimli kitapçıkdan iktibasdır

::cay:: ::cay:: ::cay::

::gul1:: ::xgul::
Konuyu Paylaş:
  digg  facebook  twitter  google  google

Aldanma insanların samimiyetine
Menfaatleri uğruna gelirler vecde
Cenneti vaad etmeseydi eğer
Allah'a bile etmezlerdi secde..
Mehmet Akif Ersoy

Çevrimdışı جودت

• *
Ynt: Ticaret Ahlakı
« Yanıtla #1 : 15 Temmuz 2011, 12:04:51 »
 :rıza: kardeş güzel konuya değinmişsiniz
"Nimetleriyle sizi gıdalandırdığı için ALLAH'ı sevin.Beni de ALLAH'a olan sevginiz sebebiyle sevin.Ehl-i Beytimi de,benim onlara olan sevgim sebebiyle sevin.(HADİS-İ ŞERİF)

Çevrimdışı عباس

• Mütalaacı
  • *
« Yanıtla #2 : 15 Temmuz 2011, 12:14:38 »
din muamelattır

Hazreti Ömerin yanında birisi meth edilir. Hz. Ömerle meth eden kişi arasında şöyle bi konuşma cereyan eder:
O senin komşunmudur?
Hayır değil
Peki onunla yolculuk yaptın mı?
Hayır yapmadım
Hiç onunla ticaret yaptın mı?
Hayır yapmadım
Zannedersem sen onu camide başını sallayıp kur'an okurken gördün
Evet Ya Ömer, öyle gördüm
O zaman medihte bulunma! zira ihlas kulun boynunda asılı değildir

Hz. Ömerin bu değerlendirmesi şahısları tahlilde muamelatın önemini bize gösterir. Bazı insanlar şahsi ibadetlerinde iyi gibi gözükselerde muamelat denilen insanlarla ilişkilerde çok farklı bir portre çizebilmektedirler.

bazıları ibadetlerinde evliya gibi iken, insani ilişkilerinde adeta eşkiya olabilmekte

Mehmet Akif Ersoy

Çevrimdışı عباس

• Mütalaacı
  • *
« Yanıtla #3 : 17 Temmuz 2011, 00:25:36 »
çalışmak

halkımız arasında çalışmak ibadettir sözü meşhurdur. bu ifade yanlış olmamakla beraber eksiktir.

Allah'a ibadetlerini yapan kimselerin meşru çalışmaları gerçektende ibadettir. Bu anlamda çiftçinin tarlada, işçinin fabrikada, memurun dairede çalışması birer ibadet olur ve böylece bütün hayatını ibadetle geçirmiş gibi sevap kazanabilir.

Allah'a karşı vazifesini yapmayan bir kimsenin asıl ibadetini yapmayıp çalışmak ibadettir demesi kuru bir teslliden ibaret kalır. Kur'an-ı Kerimde; insan için ancak çalıştığı vardır'der (Necm suresi 39. ayet)

dikkat edilirse bu ayette mü'min kafir ayırımı yoktur, Kim çalışırsa karşılığını görecektir der. Çalışmanın hakkını veren kimseler, kafir bile olsa şu dünya hayatında emeklerinin karşılığını almaktadırlar.

::cay:: ::cay:: ::cay::

::gul1:: ::xgul::

Mehmet Akif Ersoy

NurunYolcusu.com İrfan Medya Projelerini Destekler

Seo4Smf Tagleri: ticaret ahlakı