Gönderen Konu: Özlenen İncelik  (Okunma sayısı 471 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı صحراء

• *
Özlenen İncelik
« : 24 Haziran 2008, 13:05:59 »

NurunYolcusu.com İrfan Medya Projelerini Destekler

::gul::  ÖZLENEN İNCELİK    ::gul::

Mehmed Selahaddin amca, hemen her gün tekrarlanan sabah alışverişi için bakkala kadar gider. Alacağı birkaç çeşit kahvaltılık nevaledir.

Bu arada Mehmed Selahaddin amcanın hanımı Hatice Sâtıa teyze kahvaltı sofrasını hazırlamakla meşguldür.

Dakikalar dakikaları kovalamış, süt fincanda soğumaya yüz tutmuş, ama Mehmed amca bakkaldan henüz dönmemiştir. Sâtıa teyze meraklanmıştır. Çünkü kadim bakkalları evlerinin hemen az ilerisindeki köşe başındadır.

“Sohbete mi daldılar acaba?” diye düşünüp dururken, Mehmed amca nihayet elindeki nevalelerle kapıda görünür.

Kapı açılır açılmaz, Hatice Sâtıa teyze sorar:

- Nerede kaldın bey, meraklandım!

Mehmed amca biraz soluklandıktan sonra der ki:

- Hanım, duydum ki mahallenin ta uç tarafında yeni bir bakkal daha açılmış. Alışverişi oradan yapayım dedim; haliyle biraz geciktim.

Hatice Sâtıa teyze merakını yenemez ve sorar:

- Niye? Bizim bakkal efendiyle aranızda bir tatsızlık mı oldu? Yoksa yeni bakkal daha ucuza mı mal satıyormuş?

- Hayır hanım, zannettiğin gibi değil, diyen Mehmed amca, yeni bakkaldan alışverişinin sebebini şöyle izah eder:

- Bir Allah'ın kulu kimseden vaad almadan, kimseye güvenmeden ‘Tevekkeltü Alellah' demiş, Mevlâ'sına güvenerek gelmiş bizim mahallemize bir bakkal dükkanı açmış. Biz mahalle halkı olarak eğer ‘yeri uzaktır, kimin nesidir, tanımıyoruz' diye ona alışverişe gitmezsek, bu kulun belki tevekkülü zayıflayabilir. Bundan da Allah katında bizler mesul oluruz...

İbrahim Refik'in “Edeb Yâ Hû” kitabından kısaltılarak alınmıştır.

Alıntıdır.

Konuyu Paylaş:
  digg  facebook  twitter  google  google

Çevrimdışı derunilale

• *
    • Muhammedinur
Ynt: ÖZLENEN İNCELİK
« Yanıtla #1 : 24 Haziran 2008, 16:45:54 »
 ::razi:: ne incelik değil mi? hatta  sabahın ilk ışıklarıyla kepenk açan osmanlı esnafında da aynı durum gözlenir..eğer siftah yapmış ise bir dükkan gelen müşterisini ben siftah yaptım kardeşim ama karşımda ki dükkan sahibi kardeşim siftah yapmadı ona buyurun derlermiş..
ayrıca gerçekten de çok güzel bir kitaptır "edeb ya hû" tavsiye ederim canlar..
EDEB YA HÛ!...

nur_yolcusu

• Ziyaretçi
Ynt: Özlenen İncelik
« Yanıtla #2 : 24 Haziran 2008, 18:50:33 »
Allah Razı Olsun . Hakikaten Ne kadar güzel Düşünmüş Biz Olsak Oooooooooooo ,
Ve Şuda Varki Osmanlı zamanında Esnaflar Dükkanlarını Tüncina Okuyarak Açarlarmış. Rabbim O Güzel Ahlaktan bizleride nasiblendirsin.  :maşAllah:

Çevrimdışı كنج مسلمان

• WebMaster
  • *
  • Site emanetçisi
    • www.nurunyolcusu.com
« Yanıtla #3 : 26 Haziran 2008, 12:49:34 »
::razi:: ne incelik değil mi? hatta  sabahın ilk ışıklarıyla kepenk açan osmanlı esnafında da aynı durum gözlenir..eğer siftah yapmış ise bir dükkan gelen müşterisini ben siftah yaptım kardeşim ama karşımda ki dükkan sahibi kardeşim siftah yapmadı ona buyurun derlermiş..
ayrıca gerçekten de çok güzel bir kitaptır "edeb ya hû" tavsiye ederim canlar..

konuyu okuyunca aklıma gelmişde sen benden önce yazmışsın

Allah razı olsun Kardeşim  ::gul1::

Çevrimdışı صحراء

• *
« Yanıtla #4 : 26 Haziran 2008, 16:22:13 »

Ecmain inş.
Rabbim bizlere de bu inceliklerden nasip etsin inş. ::gul::

NurunYolcusu.com İrfan Medya Projelerini Destekler

Seo4Smf Tagleri:

GoogleTagged - Etiketler