Gönderen Konu: mümin nasıl olmalı?  (Okunma sayısı 395 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı خير الليل

• *
mümin nasıl olmalı?
« : 16 Ocak 2010, 02:46:33 »

NurunYolcusu.com İrfan Medya Projelerini Destekler

Mümin nasıl olmalı?

Onlar ki gaybe inanırlar,namazı hakkıyla eda ederler , kendilerini rızıklandırdığımız şeylerden (Allah yolunda) sarf ederler.
Yine onlar ki sana indirilene (kuran’a) ve senden önce indirilenlere (diğer kitablara) inanırlar. Onlar ahrete de kat’i olarak iman ederler.
(bakara 2-3)

Peygamber kendisine rabbinden indirilene iman etti, müminler de! Hepsi Allah’a, meleklerine, kitaplarına ve peygamberlerine: “peygamberlerinden hiç birinin arasında ayrım yapmayız”diye iman ettiler. Ve şöyle dediler:”işittik ve itaat ettik. Rabbimiz mafiretini dileriz dönüş ancak sanadır!”
(bakara 285)

Gevşemeyin üzülmeyin! Eğer (gerçekten) mümin kimseler iseniz en üstün olanlar sizsiniz!
(al-i İmran 139)

(onlar Musa ve İsa ya tabi oldukları gibi) yanlarındaki Tevrat ve İncil de kendisini (isim ve sıfatlarını) yazılı buldukları o resule, o ümmi peygambere (Muhammed e de)tabi olanlardır.(o peygamber) onlara iyiliği emreder ve onları kötülükten yasaklar; hem onlara temiz şeyleri helal pis şeyleri ise üzerlerine haram kılar.hem onların ağırlıklarını (ağır mükellefiyetlerini) ve üzerlerinde olan zinciri (tatbiki zor hükümleri) indirir. Artık Ona iman edin, ona hürmet edin, ona yardım edin ve onunla beraber indirilen nura (kuran’a) tabi olanlar var ya, işte onlar gerçekten kurtuluşa erenlerdir!
( Araf 157)

Müminler ancak o kimselerdir ki, Allah anıldığı zaman kalpleri ürperir.kendilerine Onun ayetleri okunduğunda (bu onların) imanlarını artırır ve (onlar yalnız) Rablerine tevekkül ederler.
Onlar ki namazı hakkıyla eda ederler ve kalplerini rızıklandırdığımız şeylerden (Allah yolunda) sarf ederler.
(Enfal 2-3)

İman edip hicret edenler ve Allah yolunda cihad edenler (mühacir) ve (onları) barındırıp yardım edenler (ensar) var ya, işte gerçek müminler ancak onlardır! kendileri için (rablerinden) bir mağfiret ve daimi bir rızık vardır.
(Enfal 74)

İman edip hicret edenler ve Allah yolunda mallarıyla canlarıyla cihad edenler, Allah katında derece itibarıyla daha büyüktürler, işte onlar kurtuluşa erenlerin ta kendileridir.
(Tevbe 20)

Şüphesiz ki Allah müminlerden nefislerini ve mallarını karşılığında cennet hakikaten onların olmak üzere satın almıştır.onlar Allah yolunda savaşırlar, ölürler ve öldürürler.(Allah tarafından) tevratta incilde kuranda (söz verilen bu cennet Allahın) kendi üzerine vaaddir.ve Allah’tan daha çok sözünü yerine getiren kim olabilir? Öyle ise yaptığınız bu alış-verişinizden dolayı sevinin.işte büyük kurtuluş ise ancak budur.
(bu vaade mazhar olanlar) tevbe edenler, ibadet edenler, hamd edenler oruç tutanlar, ruku edenler, secde edenler, iyiliği emredenler, kötülükten men edenler, Allah’ın hududunu (ona riayet ederek) muhafaza edenlerdir.(ey habibim) o müminleri (cennetle) müjdele.
(Tevbe 111-112)

Onlar ki Allahın vaadini yerine getirirler, ve (verdikleri) sözü bozmazlar.
Ve onlar ki Allah ‘ın birleştirmesini emrettiği şeyi (akrabaların ve müminlerin arasında olması gereken bağı) birleştirirler.Rablerinden korkarlar ve hesabın kötüsünden endişe ederler.
Ve onlar ki Rablerinin rızasını arzu ederek sabrederler, namazı hakkıyla kılarlar,kendilerini rızıklandırdığımız şeylerden gizlice ve açıkça (Allah yolunda) sarf ederler ve kötülüğü iyilikle savarlar; işte onlar var ya, onlara (dünya) yurdu(nun) güzel akıbeti vardır.
(Ra’d 20-22)

De ki bende ancak sizin gibi bir insanım; (şu var ki) bana ilahınızın ancak tek bir ilah olduğu vahye diliyor. Artık kim Rabbine kavuşmayı umuyorsa o halde Salih ameller işlesin ve Rabbine kulluk etmekte (riyakarlığa girerek) hiçbir kimseyi ortak koşmasın!
(Kehf 110)

Konuyu Paylaş:
  digg  facebook  twitter  google  google

Çevrimdışı خير الليل

• *
Ynt: mümin nasıl olmalı?
« Yanıtla #1 : 16 Ocak 2010, 17:11:30 »
Onlar ki kendilerine imkan (iktidar) verdiğimiz takdirde (gaflete dalmazlar ve) namazı dosdoğru kılarlar, zekatı verirler, iyiliği emrederler ve kötülükten men ederler. (bütün) işlerin sonu ise Allah’a aittir.
(Hac 41)

Müminun (o müminler) muhakkak kurtuluşa ermiştir.
O kimseler (müminlerdir) ki, onlar namazlarında huşu’ (korku ve eziklik)içinde olanlardır.
Ve o kimseler ki, onlar boş şeylerden (boş söz ve işlerden) yüz çeviricilerdir.
Ve o kimseler ki, onlar zekât (vermek) için çalışanlardır.
Ve o kimseler ki, onlar ırzlarını koruyucudurlar.
Ancak kendi eşleri ve sahib oldukları cariyelerine karşı (olan münasebetleri) müstesna. Çünkü şübhesiz onlar (bundan dolayı) kınanmış kimseler değildir.
Artık kim bundan ötesini ararsa işte onlar gerçekten haddi aşanlardır.
Yine o kimseler ki, onlar emanetlerine ve sözlerine riayet edenlerdir.
Ve o kimseler ki, onlar namazlarını (erkânına riayet ve devam ederek) korurlar.
İşte onar gerçekten (yüksek makamlara) varis olanlardır.
Onlar ki, Firdevs (cennetin)e varis olurlar.onlar orada ebedi olarak kalıcıdırlar.
(Müminun 1-11)

Şübhesiz ( birde hayırda gayret gösteren) o kimseler (de var) ki, onlar Rablerinin azabından korkarak titreyenlerdir. Hem o kimseler ki, onlar Rablerinin ayetlerine iman ederler.
Yine o kimseler ki, onlar Rablerine ortak koşmazlar.
Ve o kimseler ki, şübhesiz onlar Rablerine dönecek kimseler oldukları(nı bildikleri) için verdikleri şeyleri kalpleri ürpererek verirler.
İşte bunlar hayırlı işlerde koşuşurlar. Ve onlar bunlarda (o hizmetlerde) sabikun (önde gidenler)dir.
(Müminun 57-61)

Mümin kadınlara da söyle; gözlerini (haramdan) sakınsınlar ve ırzlarını korusunlar, (el, yüz gibi) görünen kısımlar müstesna, ziynetlerini göstermesinler ve baş örtülerini yakalarının üzerine kadar salsınlar.(…)
(Nur 31)

Aralarında hüküm vermesi için Allah’a ve rasulüne çağrıldıkları zaman müminlerin sözü ancak:”işittik ve itaat ettik!” demeleridir. İşte bunlar gerçekten kurtuluşa erenlerdir.
(Nur 51)

Rahmanın kulları ise, öyle kimselerdir ki, yeryüzünde tevazu’ ve (vakar) içinde yürürler; cahiller onlara bir laf attıkları zaman, “selam (Allah selamet versin!)” derler (geçerler).
Onlar ki Rablerine secde eden kimseler olarak ve kıyama durarak gecelerler.
Ve onlar ki, “Rabbimiz! Cehennem azabını bizden uzaklaştır! Çünkü onun azabı devamlıdır.” Derler.
Gerçekten orası ne kötü bir karargâh ve (ne kötü) bir ikametgâhtır.
Hem onlar ki, harcadıkları zaman ne israf ederler, ne de cimrilik ederler; (harcamaları) bu (ikisi)nin arasında orta bir yol da olur.
Onlar ki, Allah ile beraber başka bir ilah’a yalvarmazlar; hak bir sebeb olmadıkça Allah’ın haram kıldığı canı öldürmezler ve zina etmezler. Kim bunları yaparsa, bir günah ile (o günahın cezası ile) karşılaşır.
(Furkan 63-68)

Onlar (o müminlerdir) ki, yalan yere şahidlik etmezler; boş şeyler (boş söz ve hareketler) ile karşılaştıkları zaman, (yüz çevirerek) vakarla geçip giderler.
Hem onlar ki, Rablerinin ayetleri (kendilerine) hatırlatıldığında, onlara karşı sağır ve kör kimseler olarak (münkirler gibi, anlamadan) yüzleri üzerine kapanmazlar.(bilakis o hakikati hakkıyla idrak ederek secdeye kapanırlar.)
Yine onlar ki, “Rabbimiz! Bize zevcelerimizden ve neslimizden göz aydınlığı olacak (Salih) kimseler ihsan eyle ve bizi takva sahiblerine imam (her hususda kendisine tabi’ olunan rehber) kıl!” derler.
İşte onlar sabretmelerine karşılık (cennetteki) yüksek makamlarla mükâfatlandırılacak ve orada bir sağlık temennisi ve bir selamla karşılanacaklardır.
(Furkan 72-75)

Çevrimdışı AnDeLiP

• *
« Yanıtla #2 : 17 Ocak 2010, 01:16:26 »
ben ilahiyat okuyorum,geçen gün girdiğim sınavda şöyle bir soru vardı;
mümin:Allahı kabul eden ve peygamlere iman eden her kimsedir, diye bende  bu acıklama müslümana uyar diye müslümanı işaretledim,ama hocam yanlış dedi,bende o zamn herkes mumındır dedim,hocam tebessum etti,diyanet böyle kabul ediyor,mülüman bir isimdir
Allahı kabul etmiş ve peygamberede inanıyorsa mumındır diye geçiyor,ama kendisine şunu da söyledim bizim medresede aldığımız egitime ters gelir desemde sorum yanlış diye kayıtlara geçmişti artık....
şimdi bu konuyu düşünüyorumda o zaman bir fark yoksa neden bu iki isim var....
Risale-i nur bir imtihan kitabıdır.Davasına sadık olmayan insanların başarı ihtimali yoktur.

Çevrimdışı طلبه لگه - طالب

• *
  • يَا مُكَوِّنُ يَاشَافىِ يَاطََبِيبُ يَام
« Yanıtla #3 : 17 Ocak 2010, 08:10:51 »
 ::alkis:: ::razi:: ::razi::
 :sus4:
ben ilahiyat okuyorum,geçen gün girdiğim sınavda şöyle bir soru vardı;
mümin:Allahı kabul eden ve peygamlere iman eden her kimsedir, diye bende  bu acıklama müslümana uyar diye müslümanı işaretledim,ama hocam yanlış dedi,bende o zamn herkes mumındır dedim,hocam tebessum etti,diyanet böyle kabul ediyor,mülüman bir isimdir
Allahı kabul etmiş ve peygamberede inanıyorsa mumındır diye geçiyor,ama kendisine şunu da söyledim bizim medresede aldığımız egitime ters gelir desemde sorum yanlış diye kayıtlara geçmişti artık....
şimdi bu konuyu düşünüyorumda o zaman bir fark yoksa neden bu iki isim var....

evet katılıyorum

:bsm:
1. Andolsun kuşluk vaktine  وَالضُّحَىٰ
2. Ve sükuna erdiğinde geceye ki,  وَاللَّيْلِ إِذَا سَجَىٰ
3. Rabbin seni bırakmadı ve sana darılmadı. * مَا وَدَّعَكَ رَبُّكَ وَمَا قَلَىٰ
4. Gerçekten senin için ahiret dünyadan daha hayırlıdır. وَلَلْآخِرَةُ خَيْرٌ لَكَ مِنَ الْأُولَىٰ
5. Pek yakında Rabbin sana verecek de hoşnut olacaksın. وَلَسَوْفَ يُعْطِيكَ رَبُّكَ فَتَرْضَىٰ

NurunYolcusu.com İrfan Medya Projelerini Destekler

Seo4Smf Tagleri:

GoogleTagged - Etiketler