Gönderen Konu: Kız Erkek Ayırımı Yok!  (Okunma sayısı 1200 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

nur_yolcusu

• Ziyaretçi
Kız Erkek Ayırımı Yok!
« : 12 Mayıs 2008, 16:38:21 »

NurunYolcusu.com İrfan Medya Projelerini Destekler

Kız Erkek Ayırımı Yok

İslâm Dîni’ne göre, çocuklar arasında kız ve erkek ayırımı yapmak, birini diğerinden üstün tutmak, câiz değildir. Çünkü kız evlâdı da, erkek evlâdı da insana veren Allâh’dır. Kulun burada hiçbir rolü yoktur. Kur’ân-ı Kerîm’de:

"Göklerin ve yerin mülk ve tasarrufu Allâh’ındır. O, dilediğini yaratır. Kimi dilerse, ona kızlar bağışlar, kimi dilerse ona erkekler lutfeder. Yahut (çocukları) erkekler-dişiler olmak üzere çift verir. Kimi de dilerse, onu kısır bırakır. Muhakkak ki, O âlimdir, herşeyi bilir. Kâdirdir, herşeye gücü yeter." (1) buyurulur. Hiç bir müslüman, çocuğunun erkek olmasıyla övünemeyeceği gibi, kız olmasıyla da yerinemez. Çünkü önemli olan, çocuğun "kız veya erkek" olması değil, "hayırlı bir evlâd" olmasıdır. (2)

İslâmiyyet’ten önce Arabistan’da yaygın olan kız çocuklarını diri diri gömme âdeti, İslâmiyyet’le tamamen ortadan kaldırılmıştır. Kur’ân-ı Kerîm, kız evlâdının öldürülmesini şiddetle yasaklamıştır:

"Evlâdlarınızı fakirlik korkusuyla öldürmeyin; onları da, sizi de biz rızıklandırırız! Muhakkak ki onları öldürmek, büyük bir suçtur." (3)

Ayrıca Kur’ân-ı Kerîm’de kıyâmetin dehşeti tasvir edilirken şöyle buyurulur:

"... diri diri gömülen kızın hangi suçundan dolayı öldürüldüğü sorulduğu zaman..." (4)

Hz. Peygamber (s.a.v.) de bir hadîs-i şerîflerinde:

"Çocuklarınız size Allâh (c.c.)’ın bir hîbesi (hediyyesi) dir; dilediğine kız, dilediğine erkek verir." (5) buyurmuşlardır.

O halde Allâh (c.c.) ’ın bu bağışına karşı çok şükretmeli ve O’nun emâneti olan çocuklarımızı en güzel bir şekilde terbiye etmelidir.

İslâm Dîni, ana-babaların çocuklar arasında kız-erkek ayırımı yapmadan eşit muâmelede bulunmalarını emreder.

Peygamber (s.a.v.) Efendimiz:

"Kimin kızı doğar da, onu gömmez, horlamaz, oğlan çocuğunu ona tercih etmezse, Allâh o kimseyi, bu kızı sebebiyle cennetine kor."(6) buyurur.

Ebû Hüreyre (r.a.)’ın haber verdiği bir hadîs-i şerîfde:

"İçinde kız çocukları olan eve, hergün gökten on iki rahmet iner. Ve meleklerin o evi ziyâreti hiç kesilmez. Her gece-gündüz anne ve babalarına bir senelik ibâdet sevâbı yazarlar."
(7) buyurulur.

Hz. Enes (r.a.) ’ın rivâyet ettiğine göre:

"Bir adam Hz. Peygamber (s.a.v.)’in yanında otururken, oğlunun biri gelir. Adam çocuğu öper ve dizinin üstüne oturtur. Az sonra kızı gelir. Adam onu öpmeksizin önüne oturtur.
Bunun üzerine Rasûlullâh (s.a.v.) Efendimiz;

"Aralarında eşit davranmıyor musun?" diye adamı uyarır." (8 )

Çocuklara eşit davranmaya çok önem veren Peygamber (s.a.v.) Efendimiz: "Bağış ve ihsanda çocuklarınızın arasını eşit tutun. Eğer ben birini üstün tutacak olsaydım, kızları üstün tutardım." (9)

buyurarak, erkek çocuklarını kız çocukarından üstün tutan ve kızları hor gören zihniyeti tamâmen yıkmıştır.

(1) Şûrâ: 49-50.

(2) Aysel Zeyneb Tozduman, İslâm’da Kadının Hakları, s: 36.

(3) el-İsrâ: 31, el-En’âm: 140.

(4) et-Tekvîr: 8-9.

(5) el-Hakîm, el-Müstedrek, c. II, s. 284.

(6) İbn-i Hacer, el-Metâlibü’l-Âliyye, c. II, s: 382.

(7) Sâdık Dânâ, Âile Seâdeti, s: 40.

(8 ) Heysemî, a.g.e., c. VIII, s. 156.

(9) Münâvî, a.g.e., c. IV, s. 84.
Konuyu Paylaş:
  digg  facebook  twitter  google  google

Çevrimdışı Edirne

• *
Ynt: Kız Erkek Ayırımı Yok!
« Yanıtla #1 : 12 Mayıs 2008, 16:48:06 »
Emeğinize sağlık... Malesef günümüzde hala bazı kesim insanlar erkek çocuklarını kız çocuklarından üstün görmekte ve kız çocuklarını hor görmekte aşağılamakta...

Çevrimdışı Ayşenur_85

• *
« Yanıtla #2 : 12 Mayıs 2008, 20:48:33 »
İslâm Dîni’ne göre, çocuklar arasında kız ve erkek ayırımı yapmak, birini diğerinden üstün tutmak, câiz değildir. Çünkü kız evlâdı da, erkek evlâdı da insana veren Allâh’dır. Kulun burada hiçbir rolü yoktur.

::gul:: ::razi:: ::gul::

Çevrimdışı كنج مسلمان

• WebMaster
  • *
  • Site emanetçisi
    • www.nurunyolcusu.com
« Yanıtla #3 : 12 Mayıs 2008, 22:03:49 »
ne zaman kız çoçuklarına eşit hakkında bişey okusam şu olay aklıma geliyor..

hz.ömer radiyallahu an..namaz kılar iken bir şeye güler ve bir şeye aglarmış..

1 Aglatan olay : o dönemde kız cocuklarını diri diri gömen bir musluman olmayan toplum vardı..hz.ömerde bu topluma mensuptu islamiyeti kabul etmezden önce ..ve hz.ömerde kız evladını diri diri topraga vermiştir.namaz esnasında bu olay aklına gelince göz yaşlarına hakim olamazmış..

2Güldüren olay : HZ.ömer muslumanlıgı secmezden önce gayri muslum oldugunu biliyoruz..ve kendi tanrılarını hamurdan yapar acıkıncada o tanrı diye taptıkları putları yerlerdi..namaz esnasında bu olay aklına gelince hz.ömerin gülümsermiş..

Allah razı olsun kardeşim emeğine sağlık  ::gul1::

Çevrimdışı ملا خسرو

• WebMaster
  • *
  • İnadına Saracağız !!!
« Yanıtla #4 : 14 Mayıs 2008, 07:55:04 »
 ::razi::
İNŞALLAH ALLAH'IN BİZE VERMİŞ OLDUĞU EMANETLERE (ÇOCUKLARA) , BU ŞEKİLDE YAKLAŞIRIZ...

Çevrimdışı muhabbet fedaisi

• *
  • "DAHİLEK YA RASULALLAH!!!"
« Yanıtla #5 : 04 Haziran 2008, 02:09:31 »
 :ALLAH:hepinizden razı olsun kardeşler!! :)
EY İNSAN!!

"Çocukluğun oyunla geçer..
             Gençliğin gafletle geçer...
             İhtiyarlayıncada zaif düşersin..
ACABA?
                Sen..O şanı Yüce büyük ALLAH'A ne zaman ibadet edeceksin??
             Yarın bambaşka bir insan olacağım diyorsun..Neden bugünden başlamıyorsun??"

Çevrimdışı SeYYaH

• *
  • Kalemim küfre silah olsun
« Yanıtla #6 : 05 Haziran 2008, 11:34:32 »
 :ALLAH: razı olsun

Çevrimdışı hatice

• *
  • DÜNYA MADEM FANİ, ÖMÜR KISA, HEM YAPILACAK LÜZUMLU
« Yanıtla #7 : 06 Ağustos 2008, 13:04:45 »
 :selamunaleykum:kardeşler dogrusunu söylemek gerekirse artık kız evladı erkekten daha hayırlı bunu anne babalar daha iyi anlıyor artık kız evlad erkek evlattan daha düşünceli oluyor    :) anneye  ::alkis:: ::alkis:: ::alkis::babaya erkek evlat bakıyor diyorlar alakası yok erkeklerin bakıyor diye adı çıkmış sonuçta evlendigi eşi yani hanımı bakıyor varmı aksini söyleyen  :D
HER ŞEY ÇOK AMA ŞÜKÜR YOK

Çevrimdışı كنج مسلمان

• WebMaster
  • *
  • Site emanetçisi
    • www.nurunyolcusu.com
« Yanıtla #8 : 06 Ağustos 2008, 19:42:26 »
a.s malasef bakmayanlarda var

Çevrimdışı ملا خسرو

• WebMaster
  • *
  • İnadına Saracağız !!!
« Yanıtla #9 : 08 Ağustos 2008, 14:37:42 »
var ... ben aksini söylüyorum....

burda hatalısın..... nice kadınlar var ki..... suratına bile bakmıyor anasının babasının.... tamam tabi erkekler de var ama....

hiç değilse kadın kadar vefasız olmaz... hastalandıgı zaman, yardımına gider...

mesela ben hiç anasını babasını bırakıp da sevgilisine kaçan erkek görmedim  :D :9: :D :10:

ama çokkkkkkk kız var böyle ana babayı bırakıp kaçan.... 

yaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....

Çevrimdışı كنج مسلمان

• WebMaster
  • *
  • Site emanetçisi
    • www.nurunyolcusu.com
« Yanıtla #10 : 08 Ağustos 2008, 20:57:56 »
var ... ben aksini söylüyorum....

burda hatalısın..... nice kadınlar var ki..... suratına bile bakmıyor anasının babasının.... tamam tabi erkekler de var ama....

hiç değilse kadın kadar vefasız olmaz... hastalandıgı zaman, yardımına gider...

mesela ben hiç anasını babasını bırakıp da sevgilisine kaçan erkek görmedim  :D :9: :D :10:

ama çokkkkkkk kız var böyle ana babayı bırakıp kaçan.... 

yaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....

::alkis:: ::alkis:: ::alkis:: ::alkis:: ::alkis:: ::alkis:: ::alkis::

katılıyorum  ;)

nur_yolcusu

• Ziyaretçi
« Yanıtla #11 : 08 Ağustos 2008, 21:26:22 »

kadın yada erkek ne fark eder  Dinimiz Her İki Tarafada Gereken Önemi Vermiş.. Neden Hep Olumsuz Yönlere Bakıyoruz.. Bence bu zamanda Ne Kız Çocuğu Nede Erkek Çocuğu İkiside Yapması Gerekenleri Hakkıyla Yapmıyor... İki tarafında üst düzeyde Yanlışları Var Önemli Olan Olumsuz yönlerden Konuşmak Değil Bütünleyici olmak Kardeşlik Bağını Koparmadan Hakikat Neyi Gösteriyosa Onu Yapmak...

Çevrimdışı ملا خسرو

• WebMaster
  • *
  • İnadına Saracağız !!!
« Yanıtla #12 : 09 Ağustos 2008, 15:18:49 »
  ::alkis::   bravooo ::alkis::

Çevrimdışı خير الليل

• *
« Yanıtla #13 : 09 Ağustos 2008, 15:20:28 »
Alıntı
kadın yada erkek ne fark eder  Dinimiz Her İki Tarafada Gereken Önemi Vermiş.. Neden Hep Olumsuz Yönlere Bakıyoruz.. Bence bu zamanda Ne Kız Çocuğu Nede Erkek Çocuğu İkiside Yapması Gerekenleri Hakkıyla Yapmıyor... İki tarafında üst düzeyde Yanlışları Var Önemli Olan Olumsuz yönlerden Konuşmak Değil Bütünleyici olmak Kardeşlik Bağını Koparmadan Hakikat Neyi Gösteriyosa Onu Yapmak...

kesinlikle katılıyorum.ALLAH RAZI OLSUN
zaten "kızlar şöyle yapmış" " erkekler böyle yapmış" gibi fikirlerde bu ayrımı bünyesinde barındıranlardan çııyor ve körüklüyor.
günümüzde bi takım hatalar yapanlar oluyorsada bu sadece ve sadece kendilerini kapsar.ne erkekler için nede kadınlar için hepside böyledir denilemez.
hakiketlerin üstünde durulup çözüm bulunmasına kesinlikle katılıyorum!
 ::razi::

NurunYolcusu.com İrfan Medya Projelerini Destekler

Seo4Smf Tagleri:

GoogleTagged - Etiketler