Gönderen Konu: Kadının Kocasının Soyadını Alması  (Okunma sayısı 744 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı كل دالى

• *
  • "Nur dergahında olsun da yerim, şakirtlik isterim"
Kadının Kocasının Soyadını Alması
« : 03 Mart 2010, 19:23:58 »

NurunYolcusu.com İrfan Medya Projelerini Destekler

Resmi evlenmelerde kadın kocanın soyadını alıyor. Bu mesele Islam'da da böyle midir?

Soyadı meselesinin tarihi henüz yenidir ve Islâm tarihi boyunca uygulânmamıştır. "Soyadı" kişinin hangi soya ait olduğunu, kimlerden geldiğini ve bir anlamda kimin çocuğu olduğunu gösteren bir işarettir. Soyadı sayesinde insanın nesepli ya da nesepsiz olduğu anlaşılmış olur. Bu açıdan, bakıldığında, eğer bugün millet içinde ya da milletlerarası bir kolaylık sağlıyorsa ve de bu kolaylığı bizim tarihimizde kullanılan "künye" ve "lakap" gibi uygulamalar bugün artık temin edemiyorsa. soyadı uygulamasında bir mahzur olmaz denebilir. Çünkü Islâmda da önemli olan, kişinin nesebinin belli olması,(bk. Kâsimî, Serafu'1-esbhat 5) ve kimlerden doğmuşsa onlara nisbet edilmesidir. Soyadı uygulamasının câiz olmadığı konusunda da bir nas yoktur: Ancak kadının kocanın soyadını alması bize en az iki yönden mahzurlu ve gayr-i Islâmî geliyor:

a- Kişinin kendi Babasına nisbet edilmesi esastır.(bk. K. Bakara (2) 233; Ahzâb (33) 5) Soyadı demek, bir bakıma falancalanın soyundan ve filancaların çocuğu demek olur. Başkasının soyadını alan kadın, kendi soyundan koparılmış,ve sanki soysuzlastırılmış olacaktır. Meselâ Ali Gül ile Fatma Sümbül evlenir ve Fatma Sümbül, Fatma Gül adını alırsa Fatma nın artık soyu belli değildir. Sırf bu adıyla onun artık soylu bir âileden olup olmadığını anlamamız mümkün olmayacaktır.

b- Bu uygulamada kadının değersiz ve ikinci sınıf insan olduğu manası vardır. Halbuki; kadın ile erkek, misyon ve fonksiyon olarak farklı olmakla birlikte insan olarak eşit varlıklardır. Buna göre niçin kadın erkeğin soyadını alıyor da erkek kadının soyadını almıyor, sorusuna kadının insanlıkta ikinci sınıf kabul edilmesinden başka bir cevap bulunamaz. Oysa Rasulüllah Efendimiz (s.a.s) "Muhammed b. Abdullah" ise, mesela Âişe validemiz de "Âişe bt. Ebûbekr" dir ve öyle kalmıştır. Hattâ Efendimizin "Ebu'1-Kâsım" künyesine karşılık o da "Ümmü Abdillah" künyesini almıştır.

Bu konuda ki fikrimiz nas değildir ve tartışmaya açıktır.
yawf ben böyle bişi okudum nette ama kafam karıştı. kadının kocasının soyadını almasıyla değersiz ve ikinci sınıf muamele görmesinin ne alakası var.  :??:  :??: ne biçim bi açıklama bu sizinde görüşlerinizi alabilirmiyim. 

Konuyu Paylaş:
  digg  facebook  twitter  google  google

Kişi bırakmalı dünyaya bi eser , eser bırakmayanın yerinde yeller eser

Çevrimdışı استانبول

• *
Ynt: Kadının Kocasının Soyadını Alması
« Yanıtla #1 : 03 Mart 2010, 21:49:11 »
 :hm:

Çevrimdışı ملا خسرو

• WebMaster
  • *
  • İnadına Saracağız !!!
« Yanıtla #2 : 04 Mart 2010, 15:56:14 »
bir kadın kocasının soyadını almaktan şeref duymalıdır diye düşünüyorum. kadının ikinci sınıf olması gibi bir boş lafa gerek yok. hatta eminim bu yazıyı okumadan evvel hiçbir kadın ikincisi sınıf muamelesi görüp görmediği hususunda bir düşünceye bile dalmamıştır.

benim hanımım benim soyadımı alır, benim hane'mden olduğunu gösterir !

Çevrimdışı كل دالى

• *
  • "Nur dergahında olsun da yerim, şakirtlik isterim"
« Yanıtla #3 : 04 Mart 2010, 17:11:08 »
elbetteki ikinci sınıf insan muamele düşüncemiz yok. halada yok ama işin garibi bunu islami yönden bi şeye dayatmaları çok tuhaf . şahsen böyle bi şeyi üstüme alınmam. yani kimse alınmaz . ama verdikleri örneğe bakarmısınız.  :-\  :-\

Kişi bırakmalı dünyaya bi eser , eser bırakmayanın yerinde yeller eser

Çevrimdışı زهره نور

• *
  • ALLAHA yar olana her şey yar olur her şey yarar...
« Yanıtla #4 : 14 Mayıs 2010, 01:11:18 »
elbetteki ikinci sınıf insan muamele düşüncemiz yok. halada yok ama işin garibi bunu islami yönden bi şeye dayatmaları çok tuhaf . şahsen böyle bi şeyi üstüme alınmam. yani kimse alınmaz . ama verdikleri örneğe bakarmısınız.  :-\  :-\

hizmet-i kuaniyyede bulunana
ya dünya ona küsmeli veya
o dünyaya küsmeli ta ihlas ile ciddiyyet ile
hizmet-i kuraniyyede bulunsun .....
[/font]

Çevrimdışı طوبى

• II. Üyelerarası Avatar Yarışması İkincisi
  • *
« Yanıtla #5 : 14 Mayıs 2010, 08:25:24 »
bir kadın kocasının soyadını almaktan şeref duymalıdır diye düşünüyorum. kadının ikinci sınıf olması gibi bir boş lafa gerek yok. hatta eminim bu yazıyı okumadan evvel hiçbir kadın ikincisi sınıf muamelesi görüp görmediği hususunda bir düşünceye bile dalmamıştır.

bencede yani bir bayan kocasını soyadını almalı tamam soyadı değişince anne babasını bırakmayack ama gerçekten örnek çok tuafıma gitti yani ay benimde kafam karıştı şimdi ya   :??: bu zamana kadar her kez eşinin soyadını taşıyor eğer sorun olsaydı  bence hiç kimse eşinin soyadını taşımazdı benim düşüncem bu ...tabi ben eşimin soyadınıda almak isterim yani :hıhı: :hıhı: :bk: :pc: :bk: :cicek13:

Çevrimdışı بدرقه

• *
  • ALLAH BES---GAYRISI HEVES
« Yanıtla #6 : 14 Mayıs 2010, 09:28:56 »

aynen :evt:

ayrıca ilk yazı da çok komikmiş :P
hangi güldürücü yazdı acaba :laugh: :D :gul4:

töbee töbee yaw >:(

Çevrimdışı صحراء

• *
« Yanıtla #7 : 14 Mayıs 2010, 10:01:32 »

Bu konu İslam Fıkıh Ansiklopedisinde geçiyor. Zaten dikkat edilirse sonunda denilmiş "Bu konuda ki fikrimiz nas değildir ve tartışmaya açıktır"
yani yorumlara açık bir konu...
Şimdi bayanların eski soyadıyla beraber yeniyi birlikte kullanma hakları vardır bildiğim kadarıyla çok sıkıntı olacaksa psikolojikman o şıkkı kullanırlar.
Bunu kompleks haline getirmenin manasıda yoktur eşinin soyadını taşıması onun onurudur bu nazarla bakarsa rahat eder.
Bİr soyad ile ikinci sınıfa düşünülüyor diye hassas tartmak yerine bayanların nahoşluklarda isimlerinin görüntülerinin geçmeleri ve en ufak  basit bir reklam için bile bayanları kullanmaları :al: ne sınıfına girer merak ediyorum doğrusu :ha:

Çevrimdışı بدرقه

• *
  • ALLAH BES---GAYRISI HEVES
« Yanıtla #8 : 14 Mayıs 2010, 10:15:52 »

Bİr soyad ile ikinci sınıfa düşünülüyor diye hassas tartmak yerine bayanların nahoşluklarda isimlerinin görüntülerinin geçmeleri ve en ufak  basit bir reklam için bile bayanları kullanmaları :al: ne sınıfına girer merak ediyorum doğrusu :ha:

bi halı,bi dondurmma bir boya ile kadının ne alakası var demi...

ama reklamlarda boy boy >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:(

Çevrimdışı طوبى

• *
« Yanıtla #9 : 14 Mayıs 2010, 10:21:30 »

bi halı,bi dondurmma bir boya ile kadının ne alakası var demi...

ama reklamlarda boy boy >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:(

doğru  :evt: :evt: :bk:

Çevrimdışı طوبى

• *
« Yanıtla #10 : 14 Mayıs 2010, 10:45:13 »
refref;bu nufus sisteminde daha faydalı oldugu için uygulanan bir uygulamadır .
ayrıca zorunlu değildir.
zira nüfus sistemimizde evlilik yapıldıgı an kadın babasının himayesinden çıkıp eşinin himayesine girer...o andan sonra onun her halinden ve nafakasından eşi sorumlu olur...
nüfus kütügüde değişir....
eşinin soyadını taşıması kadına artı bir avantaj sağlar..
onu aşagılamaz ..

Çevrimdışı زهره نور

• *
  • ALLAHA yar olana her şey yar olur her şey yarar...
« Yanıtla #11 : 14 Mayıs 2010, 18:48:46 »
refref;bu nufus sisteminde daha faydalı oldugu için uygulanan bir uygulamadır .
ayrıca zorunlu değildir.
zira nüfus sistemimizde evlilik yapıldıgı an kadın babasının himayesinden çıkıp eşinin himayesine girer...o andan sonra onun her halinden ve nafakasından eşi sorumlu olur...
nüfus kütügüde değişir....
eşinin soyadını taşıması kadına artı bir avantaj sağlar..
onu aşagılamaz ..

bence de :evt: :evt: :evt:

hizmet-i kuaniyyede bulunana
ya dünya ona küsmeli veya
o dünyaya küsmeli ta ihlas ile ciddiyyet ile
hizmet-i kuraniyyede bulunsun .....
[/font]

NurunYolcusu.com İrfan Medya Projelerini Destekler

Seo4Smf Tagleri:

GoogleTagged - Etiketler