Gönderen Konu: Hafızlık  (Okunma sayısı 3025 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı كنج مسلمان

• WebMaster
  • *
  • Site emanetçisi
    • www.nurunyolcusu.com
Hafızlık
« : 02 Temmuz 2008, 22:25:52 »

NurunYolcusu.com İrfan Medya Projelerini Destekler

Kur’an için yapılabilecek en büyük hizmetlerden birisi de onun hafızalara kazınmasıdır:

HAFIZLIK

En direkt hizmet, en kalıcı amel, ebedileştirmeyi sağlayan gayret hafızlıktır. Bu nedenle de hafızlık bir farz-ı kifayedir. Bu ümmete mahsus, örneği başka bir millette olmayan bir şereftir. Hafızlık, Kur’an’ımızın birinci satırından son satırına kadar okuma kurallarına dikkat edilerek okunup ezberlenmesi ve daha sonra da unutulmamasını sağlamaktır. Hafızlık, başarısızlıkla sonuçlanmayan, tamamlanamadığında, yapılan kadarı bir ecir kaynağı olan yegâne ibadettir. Ancak bu büyük amel, ecri ağırlığınca zorluğu da beraberinde getirir.
Çocukların hafız adayı olmaları halinde ezberlemenin daha kolay olması yanında, onlara işin azametini kavratmanın zorluğu vardır. Ancak, büyük bir ecir için katlanılacak eziyetler de büyük olur.

Hafızlığın ilk şartı, Kur’an’ın azametini ve onu indirenin büyüklüğünü idrak etmektir. Yılmaz bir azim ve sadakat yol azığı olmalıdır. Kur’an ezberleme esnasında, iyi bir hoca seçimi ve ezber bitinceye kadar aynı mushaftan okumanın önemi büyüktür.

Sakın duayı unutma!
Kapıda durmasını bilmek, yalvarmak gerek.
Bütününü ezberleme kudretini kaybedenler ezberleyebildiklerini kaçırmamalıdır. Ancak Kur’an’ın ne okunması ne de ezberlenmesi zor değildir! Eğitimcilere göre ezberleme metodu sakıncalıdır. Doğru olabilir. Ama Kur’an ezberi, bir diploma elde etme eğitimi değildir; dindir.

Ezber için beş ilke:
- Halis niyet
- Hak üzere istikamet
- Gerçek bir azimet
- Doğru bir metot
- İstikrar
Konuyu Paylaş:
  digg  facebook  twitter  google  google

Çevrimdışı Edirne

• *
Ynt: Hafızlık
« Yanıtla #1 : 03 Temmuz 2008, 10:19:39 »
Allah razı olsun.

Çevrimdışı kasvaa

• *
  • iLLegaL :)
    • nursevgisi
« Yanıtla #2 : 07 Temmuz 2008, 22:55:25 »
 ::razi:: Allah hepimize nasip etsin
dudaklarım kilitli HOŞÇAKAL bugün,
sen de yolcusun dünlerimde sorgusun ve 24lük yorgunsun,
git de dinlen gidenlerle yarının kapıda bekliyor,
ve son veda zamanı...

Çevrimdışı SeYYaH

• *
  • Kalemim küfre silah olsun
« Yanıtla #3 : 07 Temmuz 2008, 22:57:58 »
 :aminn: :inşAllah:

nur_yolcusu

• Ziyaretçi
« Yanıtla #4 : 09 Temmuz 2008, 23:12:51 »
Allah Razı olsun...

Çevrimdışı Vaveyla

• *
  • ياَ حاَفِظْ
    • İTİBAR HABER
« Yanıtla #5 : 13 Temmuz 2008, 22:50:17 »
Allah (C.c) 'nun izni ile olacağım..

Ama birde bize sorun hafızlığı  :10:  :10:

Ten-i âdemdeki can bil ki edepdir

Dil ü çeşm-i beşerin nûru edepdir

Edebi olmayan âdem değil âdem
Ayıran âdemi hayvandan edepdir

Ser-i İblîs’i dilersen eğer ezmek
Gözün aç öldüren İblîs’i edepdir

Oku âyâtını Kur’ân-ı Kerîm’in
Göresin cümle maânîsi edepdir

Ulu Şems’in sözüdür bu, buna şek yok
Bizi makbûl edecek Hakk’a edepdir

Edebi eylesin Allah(C.c) bize tevfîk
İki âlemde, felâh, Ken’an edepdir

Çevrimdışı fatih

• *
« Yanıtla #6 : 11 Kasım 2008, 01:42:12 »

En Kolay Hafız Olma Yolu
Sabah namazından önce 10 dakika çalışacaksın.Sayfanın başından 3 satır ezberle.(5-10 dakika sürer) Sabahın 2 sünnetini kıl.Camiye git.2 rekat tahiyyet-ül-mescid kıl.Sonra ezberinle 2 rekat duha (kuşluk) kıl.Sabah öğle arasında bu ezberi en az 5 kere tekrar et.Öğle namazından önce 10 dakikada sayfanın ikinci 3 satırını ezberle.Öğlenin ilk ve son sünnetini bu ezberinle kıl.Yatsıya kadar bu minval üzere sayfanın hıfzını tamamla.Bu bir sayfa ezberinle uyumadan önce 2 rekat namaz kıl.Sonra vitri kıl.20 gün sonra cüz tamam olacak inşaallah.Ayın son 10 gününde teheccüde kalkıp namazında bu cüzü tekrar edeceksin.Her ay başında yeni bir cüze başlanacak.Başlamadan önce düşün ve karar ver.2 rekat namaz kılıp Allaha sana yardım etmesi ve sebat ettirmesi için dua et.
(yazan:muhammed Macid)
  :sus1: السلام عليكم ورحمة الله  Bismihi subhanehü ve in min şeyin illa yusebbihu bihamdihi
 Hayatın lezzetini ve zevkini isterseniz,
 hayatınızı İmân ile hayatlandırınız ve ferâizle zînetlendiriniz ve günahlardan çekinmekle muhâfaza ediniz.

اللهم صلي على سيدنا محمد و على آل سيدنا محمد
 :sus5:

Çevrimdışı kayra

• *
« Yanıtla #7 : 08 Şubat 2009, 23:32:43 »
"İki ayda hafız olunur mu?"sorusuna bir hafız adayının cevabı :

Hafızlık anlatılmaz yaşanır  … !

Ben bir hafız adayıyım. İki ayda hafızlık yapılabileceğini duyduğumda önce çok şaşırdım ve sonra çok düşündüm. Hafızlık neydi? Hafızlık meğer bir gönül işiymiş. Önce hiç aklımda yokken bir vesile ile başlamak,sonra onu iliklerinde hissedip bağımlılık yaptığını görmekmiş.Hafızlıktan ayrı geçirdiğin zamanlarda böyle bir nimetin özleminin dahi mükemmel olduğunu,her fırsatta yeniden hatırlamakmış.Sevgilisinden ayrılan aşk misali acı çekip vuslat için yalvarmakmış.
O’nun sahibine  …

Ders çalışırken kendinden geçip dünya ile ilişkini kesmekmiş. Hocalarımızın “sizler değerli taşlar içinde en değerli olanlarsınız” sözlerinde kaybolup Yaradan’ın ne kadar lütüufkar olduğunu bir kez daha anlamakmış. İleride iyi bir ebeveyn olmaya çalıştığında evlatlarına en güzel anılarını anlatacağını düşünmekmiş. Dünyalık bir meslek için ömürlerini, dirseklerini sıralarda çürütenlere inat maddi hiçbir garantisi olmayan fakat manevi boyutuna güç yetmeyene dört elle değil,dört gönülle sarılmakmış. Dersini yapamayıp ağladığında,bu dünyanın kötülüklerinden seni temizleyen tek şey olarak görmekmiş gözyaşlarını.Ve “Biz Onu (Kur’an-ı) bir dağa indirseydik muhakkak onu Allah korkusundan baş eğerek parça parça olmuş görürdün.”(Haşr 21) ayeti kerimesini hatırlayıp yaptığın işin ne kadar ağır olduğunu yeniden idrak edebilmekmiş.

Umudunu yitirip başaramayacağını düşündüğün bir anda Hz.Ömer (r.a.)’in hiçbir ayeti hayatına aktarmadan ötekini ezberlemediğini böylece dört yılda sadece Bakara Suresini hıfz ettiğini hatırlayıp utanarak sabır küpünü yeniden doldurmakmış.Genç yaşta nefsini köreltmeye  çalışırken seni zorladığı zamanlarda gözyaşları içinde secdeye kapanıp “Ya Rab,gücümü sabrımı arttır.Beni hafız yaşat,hafız öldür”diye dua ederken hıçkırıklara boğulmakmış.

Herkezin sana hafız olarak verdiği değer şöyle dursun Rabb’in açtığı ve açacağı kapıları düşünerek içini kaplayan huzurun yüzüne yansıdığını görmekmiş.

Sana ne kadar biçildiğini bilmediğim bir ömür payında hafızlıkta geçirdiğin bir buçuk iki senenin hayatında geçirdiğin en güzel yıllar olduğunu anlamakmış. Hafızlığın nasıl olduğunu sorduklarında aklınız varsa bir dakika bile beklemeyin diyebilmekmiş.Dersi için üzülen arkadaşına “üzülme en güzel olan en zor olandır” diye teselli etmekmiş.

Uykusuz geçen gecelerde ebedi istirahatı düşünüp motive olmakmış.Bazen sıranın üstünde uyuya kalmak bazen de günlerce bahçeye çıkmamakmış Kelamullah’ı ezberlemek adına.Bu duyguları iki ayın neresine sığdırırlar bilemiyorum ama sözlerimden bir şey anlamayan varsa klasik iki cümle ile özetlemeye çalışayım o zaman :

Hafızlık anlatılmaz yaşanır… !

Genç Dergisi – Hâfız Pınar Günaydın
Yarin cefası cümle vefadır, cefa değil.
Yari cefa kılar diyen ehl-i vefa değil.
FUZULİ
[/font]

Çevrimdışı كوز ياشي

• *
  • EY BU ASRA RAHMET RİSALETTENNUR!!!
« Yanıtla #8 : 09 Şubat 2009, 13:00:39 »
aaaaaf afffff allah bize de nasib eder inşş :aglym: :aglym: :aglym:

Çevrimdışı kayra

• *
« Yanıtla #9 : 10 Şubat 2009, 00:20:19 »
Allah en güzel biçimde nasip etsin inşallah.. isyan etmeden ümitsizliğe düşmeden. hafızlık yapılırken kanaatim o dur ki sınavı ağır oluyor ben tamda sona yaklaşmışken sınavı kaybetmekten korkuyorum benden dualarınızı eksik etmeyin aklınıza geldikçe hafızlık yapan kardeşimizin sabr-ı cemil'ini artır Allah'ım deyip dualarınızda unutmazsanız sevinirim..selametle
Yarin cefası cümle vefadır, cefa değil.
Yari cefa kılar diyen ehl-i vefa değil.
FUZULİ
[/font]

nur_yolcusu

• Ziyaretçi
« Yanıtla #10 : 10 Şubat 2009, 11:19:53 »
Allah en güzel biçimde nasip etsin inşallah.. isyan etmeden ümitsizliğe düşmeden. hafızlık yapılırken kanaatim o dur ki sınavı ağır oluyor ben tamda sona yaklaşmışken sınavı kaybetmekten korkuyorum benden dualarınızı eksik etmeyin aklınıza geldikçe hafızlık yapan kardeşimizin sabr-ı cemil'ini artır Allah'ım deyip dualarınızda unutmazsanız sevinirim..selametle
Amin İnş. dualarımızda bulunacaksınız ins...

Çevrimdışı كل دالى

• *
  • "Nur dergahında olsun da yerim, şakirtlik isterim"
« Yanıtla #11 : 12 Şubat 2009, 18:07:21 »
Amin İnş. dualarımızda bulunacaksınız ins...

Kişi bırakmalı dünyaya bi eser , eser bırakmayanın yerinde yeller eser

Çevrimdışı استانبول

• *
« Yanıtla #12 : 06 Kasım 2009, 17:24:13 »
 ::razi:: ::xgul::

Çevrimdışı خير الليل

• *
« Yanıtla #13 : 06 Kasım 2009, 17:59:16 »
 :selamunaleykum: ::razi:: ::razi:: ::razi::

Çevrimdışı rehnüma